Hi, How Can We Help You?

Supralegalizare si Apostilare

Scopul eliberarii certificatului de apostila, este acela al recunoasterii originii unui document, intr-unul dintre stalele membre ale Conventiei de la Haga, dar altul decat statul emitent al respectivului inscris. Apostila, in sine, consta intr-un certificat emis de catre un stat membru al Conventiei de la Haga, pentru acte ce urmeaza a fi prezentate intr-un alt stat membru al Conventiei.

In functie de tipul de document de apostilat, in Romania, institutiile autorizate sa aplice apostila sunt:

  • Institutia Prefectului. Aceasta aplica apostila pe urmatoarele tipuri de inscrisuri:

– prezentate in original si emise in formatul international: certificate de nastere/ casatorie/ deces.

– emise cu cel mult 6 luni in urma: certificate de botez/ cazier judiciar/ cazier auto;

– alte documente: adeverinte/ adeverinte de calificare in diverse meserii; acte studii; certificate de rezidenta fiscala.

  • Camera Notarilor Publici. Aceasta apostileaza mai multe tipuri de documente elaborate de catre notarul public: inscrisuri autentice/ cu legalizare de semnatura/ cu data certa; traduceri legalizate.
  • Acesta aplica apostila pe acte precum: acte originale eliberate de catre Registrul Comertului, acte originale semnate de catre un Executor Judecatoresc, hotarari judecatoresti.

 

Supralegalizarea reprezinta o procedura utilizata in relatia cu state care nu sunt membre ale Conventiei de la Haga sau cu state cu care Romania nu are tratate de recunoastere reciproca a documentelor. Institutiile din Romania, care pot aplica supralegalizarea sunt:

  • Ministerul Afacerilor Externe. Acesta supralegalizeaza exemplarul original pentru urmatoarele feluri de inscrisuri:

– documente eliberate in formatul international: certificate de nastere/ casatorie/ deces;

– documente emise cu cel mult 6 luni in urma: certificate de botez/ cazier judiciar/ cazier auto;

– alte documente: adeverinte/ adeverinte de calificare in diverse meserii; acte studii; certificate de rezidenta fiscala.

  • Ministerul Justitiei. Acesta supralegalizeaza acte emise de Registrul Comertului si hotarari judecatoresti.

Toate documentele oficiale, traducerile autorizate si legalizate—destinate apostilarii sau supralegalizarii—vor fi prezentate autoritatilor competente, in original.